Personeel
Goed werkgeverschap
Het binden en boeien van medewerkers blijft een belangrijk thema. De verwachting is dat de komende jaren de krapte op de arbeidsmarkt blijft. Ondertussen zien we steeds meer extra en complexere taken op ons afkomen. Daarom zetten we in op onderwerpen als arbeidsmarktstrategie en strategische personeelsplanning. Ook zetten we in op opleiding, ontwikkeling en coaching van medewerkers. Daarnaast hebben we extra aandacht voor leiderschap, efficiënt werken, duurzame inzetbaarheid en maatregelen tegen werkdruk. In de regio stemmen we af over mogelijk gezamenlijke invulling van vacatures. Dat kan voor de samenwerkende partijen een meer efficiënte invulling opleveren door bundeling van krachten voor specifieke kennis of het combineren van formatie tot meer aantrekkelijke omvang.
Diversiteit
Met ons personeelsbestand willen we een afspiegeling van de samenleving zijn. Als maatschappelijke organisatie hebben wij hierin een voorbeeldfunctie. Door een divers én inclusief personeelsbestand zijn we beter in staat om ontwikkelingen en spanningen in de samenleving te begrijpen en hierop in te spelen.
We zorgen er voor dat iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn binnen onze gemeente.
Personeelsbegroting
Met het oog op de financiële positie en de uitbreidingen van de afgelopen jaren is voor 2025 kritisch gekeken naar de formatie-uitbreidingen. Dit heeft desondanks geleid tot een claim van ongeveer € 0,5 miljoen voor ruim 7 fte. Deze uitbreiding is nodig om wettelijke taken uit te kunnen voeren. De uitbreidingen zijn ingediend om de dienstverlening aan de inwoners te waarborgen. Daarmee zien we dit jaar geen formatie-uitbreiding op beleidsfuncties. Uit de meest recente personeelsmonitor van het A&O fonds van 2023 blijkt dat wij per 1.000 inwoners 7,9 medewerkers / 6,6 fte hebben. Dit is bij vergelijkbare gemeenten 8,2 medewerkers en 7,3 fte en bij alle gemeenten 10,6 medewerkers en 9,6 fte.
Dat de gemeentelijke bezetting groeit is een landelijke trend. Alle gemeenten samen hebben een bezettingsgroei van 5,6 procent ten opzichte van 2022. Eén van de redenen is dat we meer taken hebben gekregen (bijvoorbeeld inburgering). Een andere reden is dat het invullen van vacatures makkelijker gaat. Dit komt ten goede aan de dienstverlening voor onze inwoners. Het aandeel moeilijk vervulbare vacatures daalde van 20 procent naar 16 procent. Natuurlijk kijken we met de begroting vooruit naar 2025. De personeelsmonitor betreft een terugblik over 2023.
Stelpost Inhuur
Inzet van de flexibele schil blijft noodzakelijk om in te kunnen zetten op extra taken die tijdelijk en specialistisch zijn. Daarnaast zetten we in op vervanging van langdurig zieken en functies die we moeilijk met vaste formatie gevuld krijgen. In 2023 hebben we 17,6 procent van onze loonsom ingezet voor externe inhuur. Wanneer we de inzet van inhuur vergelijken met andere gemeenten, zitten we onder het gemiddelde. Dit terwijl wij ook een lagere bezetting in fte hebben per 1.000 inwoners.
Ontwikkeling formatie, bezetting en inhuur
Toelichting grafiek uitstroom: We zien dat de uitstroom iets gedaald is ten opzichte van 2022 terwijl juist landelijk de uitstroom gestegen is. Onder goed werkgeverschap lichtten we toe wat we doen om de uitstroom te verminderen.
Toelichting grafiek verzuim: Vooral enkele langdurig zieken waren afgelopen jaren de oorzaak van het hogere verzuim. We zetten blijvend in op re-integratie van langdurig zieke collega’s als daar mogelijkheden voor zijn. We gebruiken de resultaten van bijvoorbeeld Periodiek Arbeids- Gezondheidskundig Onderzoek (PAGO) en Preventief Medisch Onderzoek (PMO) en Medewerkerstevredenheid Onderzoek (MTO) om arbeidsomstandigheden te verbeteren. Hierdoor verkleinen we het risico op langdurig verzuim.
Communicatie
Klare Taal
Bij de gemeente Berg en Dal schrijven we in Klare Taal. Dat wil zeggen dat we teksten schrijven die goed zijn afgestemd op de ontvanger. Tussen 2016 en 2021 zijn alle medewerkers van de gemeente getraind in het schrijven van Klare Taal. Door corona en personeelswisselingen waren er de laatste jaren geen trainingen. In het najaar van 2024 was er een inhaal trainingsronde voor alle medewerkers die sinds 2021 in dienst zijn gekomen. Vanaf 2025 krijgen alle nieuwe medewerkers standaard de training Klare Taal. En zijn er jaarrond activiteiten en hulpmiddelen om Klare Taal onder de aandacht te houden
Meetlat communicatie
We maken een zogenoemde meetlat voor derden als leidraad voor hun communicatie van projecten waarbij onze gemeente betrokken is. In eerste instantie voor impactvolle projecten in de openbare ruimte. Het doel is dat onze inwoners, ondernemers en anderen beter betrokken worden bij ontwikkelingen die hen aangaan. En dat op een manier die in lijn is met hoe we als gemeente willen communiceren. Dit doen we zo, omdat we onvoldoende uren beschikbaar hebben om persoonlijk aan te sluiten bij al die (vaak meerjarige) projecten.