Paragrafen

Verbonden Partijen

Verbonden Partijen

We werken samen met verschillende organisaties. Soms is dat vanuit een wettelijke plicht, zoals met de veiligheidsregio en de omgevingsdienst (ODRN). Soms op basis van een eigen keuze, omdat we niet alles zelf kunnen, zoals op het gebied van ICT. En soms om bepaalde ontwikkelingen aan te jagen in regionaal verband, zoals binnen de Groene Metropool Regio. Ook zien we bestuurlijk dat het belangrijk is dat we goede afspraken maken met onze partners zodat we ze daar ook op kunnen aanspreken.

Wij spreken van een Verbonden partij als het een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie betreft waarin de gemeente een bestuurlijk en financieel belang heeft.
Aanleidingen voor de start van een samenwerking / verbonden partij zijn:

  • Risicospreiding;
  • Efficiencyvoordeel;
  • Kennisvoordeel;
  • Katalysatorfunctie;
  • Vermindering van de kwetsbaarheid;
  • Bestuurlijke kracht en effectiviteit.

Deze redenen geven mede inhoud aan het (bestuurlijke) belang.

Op grond van het BBV, besteedt de gemeente in de jaarrekening aandacht aan partijen, waarin de gemeente een bestuurlijk en financieel belang heeft. Er zijn bestuurlijke en financiële belangen en risico's, die uit gemeenschappelijke regelingen, deelnemingen in NV's, stichtingen of verenigingen of andere overeenkomsten voortvloeien. Op het moment dat er financiële risico's zijn, nemen we dit op in de tabel hieronder en nemen we deze op in het risicoregister, als onderdeel van de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing.

Advies gemeenschappelijke regelingen
Met de gemeentes in de regio Nijmegen zijn afspraken gemaakt over de advisering van begroting- en jaarrekeningstukken van de volgende gemeenschappelijke regelingen:

  • GGD Gelderland Zuid;
  • Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ);
  • Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN);
  • Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN);
  • Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR).

De afdeling stadscontrol van de gemeente Nijmegen adviseert de besturen van de gemeenschappelijke regelingen en de gemeentebesturen. Per gemeente komt een advies ook bij een centrale coördinator. Wij zijn vrij om dit advies over te nemen, te wijzigen of te negeren. De bevoegdheid om te beslissen over begroting- en jaarrekeningstukken ligt bij het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling.

Hierna volgt een overzicht van onze verbonden partijen met daarbij het openbare belang. In de kolom risico is met een of een aangegeven of dat er een risico bekend is. Zo ja, dan is deze opgenomen in het risicoregister in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing.

Verbonden partij

Bestuurlijke
positie

Openbaar belang

Risico

Gemeenschappelijke regeling

Bedrijfsvoeringsorganisatie Doelgroepenvervoer Regio Arnhem Nijmegen

Lid AB

De vervoersorganisatie heeft tot doel de gezamenlijke sturing en (financiële) beheersing van uitvoeringstaken en uitvoering van ondersteunende processen op het gebied van doelgroepenvervoer en aanvullend vervoer voor de deelnemers.
De sturing en (financiële) beheersing van uitvoeringstaken en uitvoering van ondersteunende processen op het gebied van doelgroepenvervoer en aanvullend vervoer worden overgedragen aan de vervoersorganisatie.

Euregio (Rhein-Waal)

Lid Euregioraad

Het stimuleren van de grensoverschrijdende samenwerking in het Nederlands-Duits grensgebied.

Gemeentelijke GezondheidsDienst Gelderland Zuid

Lid AB + Lid DB

De GGD voert de wettelijke taken uit de Wet Publieke Gezondheid en Jeugdwet uit. Daarnaast voert de GGD-Gelderland Zuid ook andere taken uit bijvoorbeeld op het gebied van maatschappelijke opvang.

Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen

Lid AB

Samen met 16 andere gemeenten in de regio Arnhem – Nijmegen werken we samen aan vijf maatschappelijke opgaven. De focus ligt op: circulariteit, cultuur & toerisme, economie, mobiliteit en woningbouw. Doel is het realiseren van groei én het versterken van het groene karakter van de regio. Daarnaast zijn we door deze samenwerking beter in beeld bij de Rijksoverheid en bij de Europese Unie en proberen we extra middelen aan te trekken om onze ambities te realiseren.

Instituut Bijzonder Onderzoek

Afgevaardigde gemeente

De opsporing van oneigenlijk gebruik van uitkeringsgelden.

Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen

Lid AB

De MARN (Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen) is een samenwerking tussen de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen. Deze samenwerking richt zich op het brede terrein van milieu. Door de regionalisering van de Dar en de komst van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) is het (regionale) belang van MARN op het gebied van projecten voor afval en milieu afgenomen.
MARN heeft als gemeenschappelijke regeling nog wel een belangrijke rol om namens de regiogemeenten het aandeelhouderschap in de ARN te behartigen. Tevens is in MARN verband een werkgroep actief over de mogelijkheden van ARN als energieproducent in combinatie met de energietransitie.

Modulaire Gemeenschappelijke Regeling

Lid AB + Lid DB

De MGR heeft twee modules, het Werkbedrijf en IRvN. De gemeente Berg en Dal is deelnemer in beide modules. Het Werkbedrijf voert voor de regiogemeenten de wettelijke re-integratie taken uit op grond van de Participatiewet. Daarnaast voert ze de wettelijke taken uit op grond van de Wet sociale werkvoorziening. De module IRvN voert een aantal ICT-taken uit voor de regiogemeenten. De platformfunctie faciliteert het gesprek tussen de gemeenten in het Rijk van Nijmegen over samenwerking.

Munitax Gemeentelijk belastingkantoor

Afgevaardigde gemeente

Munitax is de uitvoeringsorganisatie van vijf regiogemeenten op het gebied van belastingen. Deze organisatie is ondergebracht bij de centrumgemeente Beuningen, op basis van de wet Gemeenschappelijke Regelingen.
De taken van Munitax zijn vastgelegd in de gemeenschappelijke regeling en bestaan uit:
a. de heffing en invordering van belastingen;
b. de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ);
c. het administreren van de relevante vastgoedgegevens;
d. het verstrekken van vastgoedgegevens aan de deelnemers en aan derden.

Omgevingsdienst Rijk van Nijmegen

Lid AB

De ODRN behartigt de belangen van de deelnemers op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving in het kader van het omgevingsrecht.
Het doel van de vorming van de ODRN is het bereiken van een hogere kwaliteit van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Daarnaast hopen we door bundeling van de taken de efficiency te verbeteren.
Alle deelnemende gemeenten hebben hun milieutaken ingebracht (verplichting vanuit het Rijk). De gemeente Berg en Dal, gemeente Nijmegen, gemeente Beuningen, gemeente Heumen en de provincie Gelderland hebben ook de uitvoering van de bouwtaken (Wabo-breed) ingebracht.

Veiligheidsregio Gelderland Zuid

Lid AB

De VRGZ behartigt de belangen van de deelnemende gemeenten op het gebied van hulpverlening en veiligheid.

Stichtingen en verenigingen

Stichting Rijk van Nijmegen@

Lid bestuur

RvN@ heeft als doel om de innovatiekracht van het MKB in het Rijk van Nijmegen te versterken om zo een topregio in Nederland te worden. Hierbij staan de thema’s Food&Health, Circulair ondernemen en Smart&IT centraal. Het vergroten van de innovatiekracht van het MKB is ook een hoofddoel uit de Economische visie van de gemeente. Innovatie is belangrijk voor de concurrentiekracht van onze bedrijven. Daarnaast is er veel overlap tussen de thema’s van RvN@ en onze economische thema’s.

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Afgevaardigde gemeente

Het vergroten van het toeristisch marktaandeel van de Regio Arnhem Nijmegen.

Vennootschappen en coöperaties

Bank Nederlandse gemeenten

Stemrecht Ava

BNG is de bank van en voor overheden en voor instellingen met een maatschappelijk belang. De bank draagt duurzaam bij aan het laag houden van de kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger.

Dar N.V.

Stemrecht AvA

Inzameling en verwerking van afval in de regio Nijmegen. Voor een aantal gemeenten, waaronder Berg en Dal, ook werkzaamheden bij beheer van de openbare ruimte zoals groenonderhoud.

Grenzland Draisine GMBH

Lid Raad van Toezicht

Toeristische exploitatie van het voormalig spoortracé Groesbeek-Kranenburg-Kleve.

Leisurelands

Stemrecht AvA

Het in stand houden, optimaliseren en laagdrempelig toegankelijk houden van openbare recreatieplassen.

Vitens N.V.

Stemrecht AvA

Het voorzien in schoon en veilig drinkwater.

Voor de financiële informatie is gebruik gemaakt van de cijfers uit de begrotingen 2025 van de verbonden partijen. Van een aantal verbonden partijen ( Euregio (Rhein-Waal), IBO, RVN@, TVAN, BNG, Draisine, Leisurelands en Vitens) zijn de cijfers van de jaarrekening 2023 ingevuld.

Bedragen x € 1.000

Verbonden partij

Aandeel belang
(%)

Eigen
vermogen
31-12-2024

Eigen
vermogen
31-12-2025

Vreemd
vermogen
31-12-2024

Vreemd
vermogen
31-12-2025

Bijdrage
Berg en Dal

Gemeenschappelijke regeling

Bedrijfsvoeringsorganisatie Doelgroepenvervoer Regio Arnhem Nijmegen

3,80%

0

0

11.000

12.000

-1.128

Euregio (Rhein-Waal)

1

1

2

2

-9

Gemeentelijke GezondheidsDienst Gelderland Zuid

5,41%

2.297

2.181

28.455

22.594

-2.351

Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen

4,43%

100

100

4.939

4.843

-356

Instituut Bijzonder Onderzoek

21,30%

0

0

147

160

-125

Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen

10,75%

7.657

7.282

1.785

1.645

52

Modulaire Gemeenschappelijke Regeling

8,48%

0

0

31.953

29.086

-8.370

Munitax Gemeentelijk belastingkantoor

23,98%

0

0

0

0

-1.260

Omgevingsdienst Rijk van Nijmegen

10,43%

203

203

3.039

3.003

-2.862

Veiligheidsregio Gelderland Zuid

5,78%

8.589

7.870

78.773

76.305

-2.987

Stichtingen en verenigingen

Stichting Rijk van Nijmegen@

-1

0

174

107

-32

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

187

174

1.907

1.880

-60

Vennootschappen en coöperaties

Bank Nederlandse gemeenten

0,19%

4.615.000

4.721.000

107.459.000

110.819.000

Dar N.V.

8,78%

13.053

13.053

12.154

12.154

-2.957

Grenzland Draisine GMBH

33,33%

48

42

53

80

Leisurelands

1,57%

77

81

15

16

Vitens N.V.

0,23%

650

678

1.560

1.560

Deze pagina is gebouwd op 10/21/2024 11:35:53 met de export van 10/21/2024 09:20:38