Visie op en wijze van het grondbeleid
Vanuit de Omgevingswet stellen we momenteel een Omgevingsvisie op, die een vertaling maakt van eerdere visies aangevuld met door de gemeenteraad vast te stellen ruimtelijke kaders/thema’s.
Nota grondbeleid
Het gemeentelijk grondbeleid is een instrument om ruimtelijke doelstellingen te bereiken op het terrein van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, economische ontwikkeling, openbare ruimte, infrastructuur, recreatie en natuur. Het grondbeleid is geen doel op zich, maar dienstbaar aan de hiervoor benoemde beleidsvelden. De wijze waarop we deze doelstellingen willen bereiken, is vastgelegd in de Nota grondbeleid.
De gemeenteraad heeft de nota grondbeleid 2023 op 14 december 2023 vastgesteld. Wij kiezen in de nota voor een situationeel grondbeleid. Als het mogelijk en wenselijk is, gaan we tot verwerving van gronden over. Hiervoor is door de gemeenteraad een bedrag van € 1,0 miljoen beschikbaar gesteld voor strategische aankopen van gronden.
Grondprijzen gemeente Berg en Dal
Het College heeft in de vergadering van 6 december 2022 de nota grondprijzen voor 2023 vastgesteld. De uitgifteprijzen in de geactualiseerde grondexploitaties sluiten hier op aan. Voor 2025 laten we een nieuwe nota Grondprijzen vaststellen. In het geval we een nieuwe grondexploitatie openen, laten we de uit te geven (bedrijfs)kavels extern taxeren.
Grondzaken
Doelstelling is het opzetten van actuele beleidskaders en een administratie. Deze zijn nodig om gepast te kunnen handelen bij vastgoed - en grondtransacties in het algemeen en bij verboden situaties in het bijzonder. De contracten zijn digitaal beschikbaar in onze eigendomsadministratie (vastgoed- en grondregistratiesysteem).
Economie en werkgelegenheid
Begin 2020 is het bedrijventerrein De Hulsbeek bouwrijp opgeleverd. De verkoop van de kavels liep voorspoedig. De laatste kavel is in 2023 verkocht. In 2024 verwachten we deze grondexploitatie af te sluiten.
Omdat de vraag naar bedrijfskavels hoog blijft zijn we gestart met een onderzoek naar de 2de fase van de Hulsbeek. Een onderdeel van de verkenning is het kunnen realiseren van woonwagenplaatsen naast het bedrijventerrein.
Wonen
Onze ambitie is een gevarieerd aanbod van duurzame, betaalbare en levensloopbestendige woningen. In 2019 is een woningmarktonderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er tot en met 2029 ongeveer 1.200 woningen nodig zijn. In 2020 is daarom het Actieplan Wonen vastgesteld met een ambitiekader over de belangrijkste uitgangspunten, zoals 50% betaalbare woningbouw op nieuwe locaties. Inmiddels zijn voldoende locaties in beeld om tot dit aantal te komen. We houden daarbij rekening met 30% planuitval/vertraging en programmeren daarom 1.560 woningen. De lijst kent veelal inbreidingslocaties en transformaties. We zetten daarop in om het buitengebied te beschermen en om de leefbaarheid in de kernen te verbeteren door verouderde functies een nieuwe bestemming te geven.